« Oeso blundert in eurorapport | Hoofdmenu | Versoepeling ontslagrecht, en wel daarom »

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

Ed

Wat Matijs voor het gemak maar over het hoofd ziet is dat het huidig gebruikte rentepercentage ook niets te maken heeft met de werkelijkheid. De rendementen liggen momenteel rond de 4,5% dus waarom rekenen met 2,5%? Over de hoogte van een UFR is te discussieren, maar bijvoorbeeld gemiddeld rendement van de laatste 5 jaar met een afslag van 1% lijkt me een aardige.
Het allergrootste nadeel van het rekenen met een te laag percentage is dat het de economie verlamd doordat burgers niet meer weten waar ze aan toe zijn.

Savas

Puur uit nieuwsgierigheid Mathijs..

Hoe kun je dit doortrekken naar en verband leggen met de discussie Defined Benefit vs Defined Contribution plans?

Jan

Mathieu, zo als jij het stelt zou het inderdaad moeten zijn, maar helaas is dit niet waar. In de jaren '80 en '90 is de inleg van werknemers in pensioenfondsen niet kostendekkend geweest. Dit betekent dat de gemiddelde werknemer zo'n 20 jaar te weinig pensioenpremie heeft betaald in verhouding tot het beloofde pensioen. Daarnaast is bij die inleg niet voldoende rekening gehouden met de stijgende levensverwachting. Oftewel: Bij ongewijzigd beleid zullen de oudere generaties meer krijgen dan ze hebben betaald, dit moet door de jongere genraties, of enorme toekomstige rendementen worden betaald.

Zonder dat individuele burgers hier schuld aan hebben, is het helaas wel zo dat ouderen de pensioenen van jongeren zullen gaan opeten.

mathieu

en weer die opmerking dat dat ouderen het geld van jongeren opeten.
bij pensioenen spaar je voor jezelf. dus jongeren moeten eerst wat inleggen voor dat ze iets kunnen eisen.
ik heb zelf 41 jaar premie betaald en dus een pot opgebouwd voor mezelf dus en niet voor jongeren die nog moeten opbouwen.

Peter

Volgens mij is het probleem snel opgelost als de ECB weer normale marktrentes handteerd. Feitelijk is de kunstmatig lage rente die de ECB ons dicteert de strop voor de pensioenfondsen.

Rob

.... wat is er tegen als pensioenfondsen wat meer NL hypotheken (op)kopen?

Arend

Scherp gezien Mathijs. Bizar dat pensioenfondsen bij voorkeur moeten beleggen in een land met 0,16 procent van de wereldbevolking. Er zijn veel slimmerds buiten Nederland die verdienen dat ons pensioengeld in hun bedrijven wordt belegd.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Over Mathijs

Z24 laatste nieuws

Stats Boumans Blog