« IMF heeft tien jaar zitten slapen | Hoofdmenu | Blijft eng: de gruwelijk grote Nederlandse banken »

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

v-energie

Door Maurice de Hond in te schakelen krijg je toch de indruk dat hij onderzoek heeft gedaan. Hij is een autoriteit waardoor iedereen eigenlijk misleid wordt. Maar iedereen heeft het volgensmij wel in de gaten ;-).

Henk van Zanten

Het is wel zo overduidelijk dat de NEM zich richt op de uitkeringstrekkers/buitenlanders/ongeschoolde bevolking. Elk spotje bevat de domste cliches en blijkbaar werkt het. Hun relatieve budget voor marketing is letterlijk vijf keer groter dan dat van (grotere) concurrenten..... eenmaal raden wat voor gevolgen dat heeft voor de klantenservice.

Alsof ze wakker liggen van een boete van een miljoen euro... dat geld hebben ze in een week terug verdiend als hun klanten de uitkering weer ontvangen.

Marcel

Wellicht is het argument niet helemaal goedgekozen. Maar dat neemt niet weg dat de vergelijkende reclame wel klopt. De Nederlandse Energie Maatschappij is goedkoper dan Essent, Nuon en Eneco.

Stefan Noordhoek

Precies. Middelbare school wiskunde: f'(x) = 0

Michiel

Matthijs, het terugtrekken van versatel kwam omdat de partijen de geboden bedragen al als limiet zagen. Veel meer zat er niet in.
Dat alle partijen in de jaren erna ook meteen de licenties vrijwel volledig weer hebben afgeschreven zegt genoeg over de eigenlijke waarde ervan.
Dat allerlei mensen dachten dat de veiling eigenlijk wel 4x zoveel had moeten opleveren zegt meer over de bubbel waarin sommigen geloofden.

Het klopt dat de marginale kosten niet veranderen(alhoewel de licenties een bepaalde bandbreedte bieden, wil je meer dan heb je een 2e nodig), maar ik heb het over prijs kwaliteit verhouding.

Mathijs

RE Michiel: UMTS veiling NL was mislukking, omdat er evenveel serieuze bieders als kavels waren. Versatel wist de veiling nog ff te rekken, maar toen die na dreigementen van concurrenten afdroop, werd er niet meer opgeboden.
Afschrijvingen drijven marginale kostprijs niet op. Rentekosten ook niet. Hebben dus ook geen invloed op de prijs. Prullenbak blijft leeg.

Michiel

Nog even een toevoeging op mijn vorige bericht.
De UMTS veiling was dus wel geslaagd, alleen de latere 4G veiling niet.

Om dan te vergelijken met Duitsland gaat dus nergens over. In beide landen is dus veel betaald voor UMTS licenties. En het zijn ook nog eens twee verschillende markten.
Was het nou zo dat Vodafone zijn UMTS licentie gratis had gekregen en KPN voor 2 miljard moest kopen dan had het wel gekund dat de prijs/kwaliteit verhouding bij Vodafone beter was. Bij Kpn zouden ze bijvoorbeeld op onderhoud moeten bezuinigen om de investering terug te verdienen.

Wat namelijk bij die licenties is is dat ze in ong 15 jaar moeten worden afgeschreven. Die afschrijvingen drijven de kostprijs wel op. Vergeet daarbij niet dat ze het geld niet in een oude sok hadden liggen, en voor veel geld geleend moest worden (ze stonden er slecht voor).

Jouw hele stukje over UMTS kan dus eigenlijk de prullenbak in.

Jan

Belangrijk is natuurlijk ook welke diensten het bedrijf tegenover de prijs zet, die jij als consument moet betalen. Neem XS4All, de duurste provider die echter wel voorop loopt qua techniek, ondersteuning en service. By the way, Vattenval heeft een enorme goodwill betaalt. Die moet je terugverdienen. Stokt het aantal klanten, of loopt dat terug dan moet je snijden in de productiekosten, en wellicht krijg je ook te maken met uitstel van innovatie.

Michiel

Matthijs, er was in 2010 weer een veiling voor LTE/4G. Deze was slecht opgezet in Nederland. De eerste leverde (zoals je vermeldt) wel hoge bedragen op.
https://www.into-telecom.nl/news/217/LTE-veiling+loopt+uit+op+een+farce.html

Trouwens als je alle onzin uit reclames gaat bespreken wens ik je veel sterkte met typen.

Pietje

Ik sprak een vriend die werkt(e) bij de Nederlandse Oplichtersmaatschappij en vroeg hem of hij zelf klant zou worden bij hen en hij keek met een blik van: ben je gek of zo?"? Ik heb het niet zo met bedrijven die zogenaand goedkoop zijn en korting geven op de seizoenkaarten van Feyenoord. Ja hoor, allemaal gratis, of te wel, een sigaar uit eigen doos!! Prachtig dat ze megaboetes hebben gekregen voor misleiding en schandalig dat figuren als De Hond en Fransie Bauer zich lenen voor deze oplichterij. Als ik hun was zou ik snel stoppen met het mede laten oplichten van onschuldige burgers. Ik zit bij ENECO, niets mis mee.

Sendak

Vattenfall heeft trouwens in 2009 al 500 miljoen van de 10 miljard afgeboekt op de overname van NUON. Misschien kwam daar in 2010 nog wel wat bij.

Marco

Vandaar misschien dat de Nederlandse Energiemaatschappij dit filmpje op YouTube in de categorie "comedy" heeft geplaatst...?

Niels Brons

Mathijs, ik ergerde mij ook aan deze reclame en het is goed om te zien dat ik niet de enige ben.

Ik vraag mij eigenlijk af wat de marktwaarde van de NEM is en hoeveel geld ze dus moeten verdienen om de investering van de eigenaren/investeerders te kunnen verantwoorden. Misschien een leuk idee voor een counter-reclame.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Over Mathijs

Z24 laatste nieuws

Stats Boumans Blog