« Kunnen we nog wel bezuinigen in Nederland? | Hoofdmenu | Schuilen bij Mark Rutte »

Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

mathijs

@Wil De cijfers uit de tabel gaan over loon- en inkomstenbelasting. Aftrekposten (ook hypotheekrente) zijn er al in meegenomen.

Wil

Dit is een verhaal van mei 2010.
De echte rijken (die meer dan 1 miljoen per jaar verdienen) staan niet in de tabel want die hebben geen belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting door gebruik te maken van de volledige fiscale trukendoos.
De loonbelasting is voor veel mensen eindheffing en dat wil zeggen dat die geen belastingbiljet hoeven in te vullen. Maar iedereen die in loondienst is betaalt loonbelasting. De loonbelasting behaalde in 2009 een volume van 47 miljard euro.
De mensen met een huis in eigendom (ongeveer de helft van Nederland bezit een huis) moeten wel aangifte doen voor de inkomstenbelasting: in 2008 was de inkomstenbelasting - 142 miljoen (negatief!) en in 2009 535 miljoen positief. Dus hoezo betalen de rijken bijna alle belastingen?

Trudie Ladenius

quote(Langzaam kruipt de belastingsom omhoog. De op vier na armste tien procent van de Nederlanders (32.000 euro), draagt 974 euro bij.)
Dit is ons inkomen en wij betalen al jaren ongeveer 2500 euro belasting als naheffing. Mijn man werkt nog 2 dagen met zijn 68 en daar wordt je voor gestraft ook door rechts dus!

Merel

Jaap,
Die premies op bijvoorbeeld AOW en AWBZ dienen om kosten die de volksverzekeringen met zich meebrengen te vergoeden. Dat is geen belasting. De tabellen zijn correct zoals ze zijn.

reactie

Wie naar het gehele plaatje kijkt in plaats van een enkel onderdeel - de inkomstenbelasting - komt tot een andere conclusie: "op basis van het CBS-budgetonderzoek kan worden geschat dat de 5 procent hoogste inkomens zo’n 20 procent bijdraagt aan alle belastinginkomsten." Bron: Next checkt: ,,De vijf procent hoogste inkomens betaalt tweederde van alle belastinginkomsten” https://www.nrcnext.nl/blog/2012/01/23/betaalt-de-rijkste-5-procent-tweederde-van-alle-belasting-tips-welkom-nextcheckt/

Arnoud

Wat een walgelijke hebzuchtige discussie.

Wij Nederlanders zijn met zijn allen rijker dan 98% van de wereldbevolking, we zijn het 1 na rijkste land in de EU.
Waarom een discussie voeren op cijfers die op allerlei manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Sargasso geeft een heel ander beeld dan deze blog. Hoe kan ik als 'onwetende' niet-econoom hier nu een goed oordeel over vellen?

De veelverdieners in de economie leveren ook een significante bijdrage. Ze zorgen voor werkgelegenheid, ze dragen meer risico, meer druk. Ik heb er, zelf geen grootverdiener, totaal geen moeite mee dat deze mensen veel verdienen. Voor mij is het een bewuste keuze om niet 80 uur te werken, om niet het risico te dragen, laat staan actief te gaan netwerken. Ik heb geen idee wat het ideale belastingtarief zou zijn, maar het lijkt me buiten kijf dat een goed ondernemersklimaat van groot belang is. (zie ook de BRIC landen)

Alle Henk & Ingrids om mij heen hebben auto's, flatscreen TV's, gaan op vakantie, kunnen naar het ziekenhuis als ze ziek zijn, hebben genoeg te eten.

Een enkeling daargelaten, die het echt niet kunnen, hebben we het gewoon goed.

Bekijk ook deze TEDtalk eens;
https://www.youtube.com/watch?v=adssczxaZ7c

@Ronald

Koopkracht effect voor 100K verdiener in SP plan: -15,5%!!! CPB heeft het effect van het zorgplan van de SP doorgerekend en komt met 8% koopkracht verlaging voor 100K verdieners, verder wil de SP de hoogste schijf naar 65% brengen, de vermogensrendementsheffing verhogen, de hypotheekrenteaftrek beperken en allerlei inkomensafhankelijke heffingen toepassen. Dat dit niet zal werken in een economie moge duidelijk zijn, maar goed de jaren 70' in de herhaling bracht Nederland ook naar een punt waar men er achter kwam dat socialistische herverdeling de taart kleiner en kleiner maakt. Wie denkt dat de economie een taart is die je op iedere manier kunt verdelen en dat volgend jaar de (bestolen) taartenbakker weer net zoveel zijn best zal doen als het vorige jaar komt bedrogen uit. Zo werkt het niet.

hertogjeroen@live.nl

@Cevin,

Zo weinig verdienen en bijdragen aan de maatschappij, maar wel een auto.... dat kan allemaal!! (niet dus)

Nederland bestaat voor het merendeel uit netto-profiteurs!!! Daar gaat dit landje van naar de verdommenis! En voor de goede orde: iemand die netto 150 euro betaalt aan belasting, betaalt dus feitelijk geen BTW; want die BTW wordt hem/haar langs andere kanalen in de schoot geworpen!!!!
Ooit iemand doodleuk horen zeggen dat iemand met een uitkering ook belasting betaalt... Die heeft het lekker begrepen, maar niet heus! (belasting betalen over geld dat je krijgt zeker???)

Van mij mag het allemaal nog veel strenger en harder! Uitgezonderd mensen die er echt niets aan kunnen doen (geestelijk/lichamelijk gehandicapt etc.) maar die worden heus wel ontlast, dat blijkt OOK uit deze cijfers, want ik ken weinig geestelijk gehandicapte bankdirecteuren.... (hoewel links NL daar natuurlijk weer een zure opmerking over zal maken; u begrijpt wel wat ik bedoel!)

Thomas van Duin

Leuk artikel, maar het geeft de verhoudingen natuurlijk een beetje scheef weer... Hoewel je gelijk hebt qua belastingen, zijn (zoals je zelf al aangeeft) een groot gedeelte van inhoudingen op het loon sociale premies en volksverzekeringen. De AOW wordt min of meer vanuit de belastingopbrengsten betaald.

Zoals gezegd: wat je schrijft klopt, maar je geeft het op een manier weer die snel de verkeerde conclusies laat trekken.

@Ronald

Mathijs het is erger dan je beschrijft:

De totale netto bijdrage aan onze economie is ongeveer als volgt:
Bijstand: -25.000 euro pj.
Minimum Loon: -10.000 euro pj.
Modaal: +5.000 euro pj.
3x Modaal: +35.000 euro pj. (oplopend met 40% voor additioneel inkomen)

Hierbij is rekeninggehouden met alle subsidies (ook die voor de rijken zoals cultuur en renteaftrek), justitie, onderwijs, progressieve belastingen, bijzondere bijstand, schuldsanering etc.
We mogen rustig stellen dat modaal plus ALLE belasting opbrengt in netto vorm.

Bij een hoogste schijf van 48% wordt de hoogste belastingopbrengst bereikt. Iedere verhoging vanaf daar verlaagd te totale belastingopbrengst. Dat is niet een mening, maar een wetenschappelijk feit. Nobelprijs voor de economie winnaar en vooraanstaande Nederlandse (linkse!) economen hebben dit becijferd Economisch Bulletin. GOOGLE uwzelf. Het is overantwoord, dom en populistisch om voor hogere tarieven te pleiten en ik kan u vertellen ZE WETEN HET! Wanneer je publieke functies minder wilt betalen, moet je dat afspreken en niet de belasting generiek verhogen.

Wanneer u last van afgunst heeft mag u zeggen dat mijn verminderde productiviteit er niet toe doet (omdat ik 4 dagen ga werken nav een belastingverhoging, omdat mijn marginale inkomen minder daalt door dit te doen en het nut van die vrije dag mij ook veel waard is), zal het deksel van het marktmechnisme in algemene zin op zijn neus krijgen.


yves dion

@ patrick

Dus slimme mensen hebben recht op meer middelen? Dan kunnen we net zo goed iedereen met een IQ onder, laten we zeggen, 100, deporteren naar centraal Afrika zodat ze daar stilletjes aan AIDS kunnen sterven. Ruimt lekker op. Die domme types, daar kun je op een cocktailparty toch ook helemaal geen fatsoenlijk gesprek mee voeren...

Roel

Dramatisch brongebruik van de auteur. Goede poging toch, om de informatie zo te filteren dat het lijkt alsof de rijken veel reden tot klagen hebben. De schrijver kijkt immers enkel naar de inkomstenbelasting, terwijl de totale belastingdruk natuurlijk uit meer bestaat dan dat.

Dan zie je in het grafiekje uit de bron dat de 1e t/m 9e percentiel meer betalen dan de 75.000 die door de 10e percentiel wordt opgehoest. Dat laat namelijk zien dat de overigen bijna 150.000 per jaar betalen. De rijkste 10% betaalt dan tussen de 30 en 35% van het geheel per jaar, wat niet gek is, gezien ze ook 3x zoveel verdienen als het gemiddelde!! Het heeft zelfs meer weg van een vlaktaks dan gelaagde belastingsopbouw.

mo

Gister in het AD mensen die zich verkneukelen dat een zgn "rijke"300.000 verliest door het faillisement van Hessing. Bah wat een kneuterig landje is dit toch geworden. Zaniken over het rechtse kabinet, SP stijgt nu in de peilingen, iedereen is vergeten dat dit kabinet nog steeds de rotzooi van links aan het oplossen is.

GT

Ja, ik verdien(de) meer dan 150.000 eur, maar werk dan ook 70-80 uur in de week (+studeer er nog naast), hield 18 man aan het werk (helaas nu wat minder), neem alle risico's voor mijn rekening, investeer in mijn mensen, investeer in een sociaal bedrijf, betaal overal de hoofdprijs voor, maar deel nergens aan mee, en wordt dan ook nog als vuil behandeld. Dat noemen we in Nederland de dictatuur van de middelmatigheid. Ik k.ts van de term sterkste schouders zwaarste lasten. Dat is een excuus van de middelmaat om alles wat ze onwelgevallig is af te wentelen op de mensen die wel hun nek uitsteken. Maar de oplossing voor een ieder die met hard werken, initiatief, etc. met zijn kop boven het maaiveld uitsteekt is simpel! gewoon vertrekken. Laat ze er maar lekker in zakken. Ik betaal nergens meer aan mee. Ik ben al weg!

Jusd

Eén jaar in mijn leven meer dan 100.000 euro verdiend. Dat ene jaar veel belasting betaald. Nog met plezier ook. Ik hield veel meer over dan nu als oudere met een ww-uitkering. Solliciteer me het heen en weer. Moet ik nu nog medelijden krijgen met mensen die veel verdienen?

JohnJohn

Het enigste wat dit aangeeft is de de Minimum Inkomens te laag zijn en dat verschil tussen de inkomens veels te groot is geworden

Iris

@Sonja: zoveel betalen ze WEL. als je de overige reacties had gelezen, dan had je geweten dat de schrijver het heeft over wat er daadwerkelijk aan inkomstenbelasting is binnengekomen en niet over een of ander theoretisch getal.

Ik ben zelf niet uitgesproken rechts in economisch opzicht, maar de vijandigheid waarmee sommige reageerders hier praten over mensen die goed verdienen begrijp ik niet. Alsof veel verdienen per definitie inhoudt dat je dingen doet die het daglicht niet kunnen verdragen.

mo

sonja, begin een eigen bedrijf, zorg dat je meer dan 150.000 euro verdient en sta dan vrijwillig de helft af, de mazen in de wet ga jij natuurlijk voorbij

Sonja

Papier is geduldig , maar in werkelijkheid weten ze alle gaten in de wet te vinden en betalen ze niet zoveel hoor.

mo

lekkere linkse reakties allemaal weer. Werknemers die ten alle tijden veilig zijn, ziektewet, WW, verlofregelingen, toeslagen enz. Als je als ondernemer 80 uur in de week werkt, ziek of niet, burn-out dat kan een ondernemer zich niet permiteren. Je kunt elke dag alles verliezen want je loopt risico: zieke werknemers, schadeclaims, faillismenten van debiteuren enz enz. Als je dan desondanks meer verdient dan de 1,5 miljoen uitkeringtrekkers dan ben je een schoft?

Ad

In Belgie is de belastingdruk nog erger. Daar pakken ze van de veel verdieners substantieel meer dan in Nederland. Belgie heeft de hoogste (loon)belastingdruk in Europa. Overigens in de jaren 70 was het hoogste belasting tarief op de schaal zelfs 70% en in Finland 72%. Dus het is veel erger geweest dan de 60 of 65%
Je wordt nooit rijk middels een regulier inkomen, hoe hoog dat inkomen ook is, dat wordt overal afgetopt. Je hebt het gewoon wat beter dan anderen indien je veel verdient. Door de belastingdruk te verlagen gaan we in Nederland dure huizen kopen en de hypotheekrente in mindering brengen. Daarmee ondermijnen we de economie en zadelen we het rijk met een enorm tekort op. Schaf die onzin nu eens eerst af. De hogere inkomens profiteren immers het meest van de hypotheek rente aftrek.
Rijk word je alleen als je onderneemt, met alle risico's van dien. Ben je een succesvol ondernemer en verkoop je het bedrijf voor vele miljoenen, ja dan ben je rijk. Misluk je als ondernemer dan ben je alles kwijt. Risico is de winst van de ondernemer, geen risico, geen geld.
Maar als je wilt ondernemen doe het dan niet in Nederland. Daar is het ondernemers klimaat slecht, doe het in Canada, USA, Australie of nog beter China en Brazilie.
Kom je terug naar Nederland dan word je niet gepruimd, want je bent rijk dus deug je niet. Blijf dan maar daar waar je het geld verdiend hebt.
Dus bevalt het je niet in Nederland, vind je dat je te veel belasting betaalt, vertrek dan en anders niet zeuren. Zeuren zijn we echt goed in hier in ons kikkerlandje.

Son

Ik wil ff niet lullig doen , maar weet zeker dat mensen die met hun handen werken in bv bouw,en schoonmaak ed. Harder moeten werken dan jij als bureaustoel verwarmer, die hebben ook een vak geleerd hoor maar die moeten ook maar steeds inleveren,inleveren inleveren en wat hebben ze nu eigenlijk ze werken zich kapot en met hun 50ste is hun lijf ook al versleten!! Die werken harder,hebben een vak geleerd,verdienen veeeel minder en dat kantoor waar jij inzit is dankzij dat soort mensen! Dus jullie rijken gewoon inleveren en niet zeiken met zijn allen!

Patrick

@ Jan van Westland
Wat een middelmaat. Jij hoort zeker niet bij de rijkeren van deze samenleving? Vecht voor je eigen bestaansrecht, ga ondernemen en zie je inkomen toenemen. Dat heeft niets met machtspelletjes te maken, maar met slimheid.

Tavroch

Cijfers van het CBS maken eigen gezond verstand niet overbodig:

https://www.ftm.nl/followleader/rijkdom-productie-en-inkomen.aspx

Ivo

Aha ja, tegenwoordig willen de rijkste Amerikanen meer belastingen betalen omdat zij alleen maar rijker worden en de armen alleen maar armer!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Over Mathijs

Z24 laatste nieuws

Stats Boumans Blog